POSITIEF

Tijdens de cursus ‘Concept Training’ werken we met games aan bouwstenen waarmee jouw hond ontspannen in het leven staat.

persoonlijk

Bij ‘Concept Training’ werk je volgens een individueel plan van aanpak, waar je persoonlijke begeleiding bij krijgt. Óók in de groepslessen.

RELATIEVERSTERKEND

Met Concept Training leer je de persoonlijkheid van je hond—en de bijbehorende sterke punten en leerpunten—op een nieuwe manier kennen.

flexibel

Bij deze cursus bepaal je zelf wanneer je wil beginnen en hoe vaak je een les volgt. Zo volg je alleen het aantal lessen dat jij en je hond nodig hebben én waar jullie plezier mee hebben.

Met ‘Concept Training’ inzicht in de sterke punten én de leerpunten van je hond

Tijdens de cursus ‘Concept Training’ leer je je hond op een nieuwe manier kennen door de persoonlijkheid van je hond vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Met als resultaat:

  • Je leert je hond nóg beter kennen.
  • Je werkt aan de leerpunten van je hond die voor jullie relevant zijn.
  • Leren en ontwikkelen gebeurt op een positieve manier met games.

Op die manier ontdek je tijdens ‘Concept Training’ wat de sterke punten en de leerpunten van je hond zijn—en op welke gebieden jij en je hond nog werk aan de winkel hebben voor een samenwerking om trots op te zijn.

Hoe is de cursus ‘Concept Training’ opgebouwd?

Zelf bepalen wanneer en hoe vaak je een les volgt

Bij Paws of Pride werken we niet met een vast aantal lessen en een vooraf bepaalde begin- en einddatum. Elk baasje en elke hond werken namelijk op hun eigen tempo. Daarom is elke les een instroommoment, waardoor jij en je hond zelf bepalen wanneer jullie aan ‘Concept Training’ willen beginnen.

Voor iedereen een persoonlijk traject

De cursus ‘Concept Training’ begint met een plan voor jou en je hond. Ben je nieuw bij Paws of Pride? Dan plant de trainer eerst een kennismakingsgesprek in met jou en je hond. Tijdens dit gesprek bespreken jullie wat Concept Training precies inhoudt en waar jij graag met je hond aan wil werken. Als je al een cursus of gedragstherapie bij Paws of Pride volgt of hebt gevolgd, kent de trainer jou en je hond al en is een plan gemakkelijker samen op te stellen.

Alleen het aantal lessen dat jullie nodig hebben

Door het plan dat je samen met je trainer opstelt, werken jij en je hond aan gerichte leerpunten tijdens de cursus ‘Concept Training’. Je stelt dus concrete doelen op waar jij en je hond naartoe werken. Die doelen behalen jullie hierdoor niet op ons tempo, maar op dat van jullie.

De cursus in groepsvorm of als privélessen

‘Concept Training’ wordt standaard in groepsvorm gegeven. In groepsvorm leren jij en je hond namelijk de aandacht voor elkaar te bewaren, ook als er andere baasjes en honden in de buurt zijn. Wel werken we tijdens groepslessen met een maximaal aantal deelnemers. Op die manier zorgen we ervoor dat elk baasje en elke hond persoonlijke aandacht krijgt tijdens hun leerproces.

Toch liever een-op-eencontact met je trainer? Dan kun je een privéles aanvragen. Op die manier is de cursus ‘Concept Training’ voor elk baasje en elke hond geschikt.

Wat is Concept Training?

Concept Training is een trainingsmethode gebaseerd op het idee dat je vóór situaties traint in plaats van ín situaties traint. Op die manier geef je je hond de handvatten die die nodig heeft om met een moeilijke situatie om te gaan—en in die situatie goede keuzes te maken.

Om je hond effectief voor te bereiden op moeilijke situaties, bekijken we volgens Concept Training de persoonlijkheid van je hond vanuit verschillende perspectieven, oftewel concepten. Door de persoonlijkheid van je hond vanuit deze concepten te benaderen, leer je makkelijker over de sterke punten en de leerpunten van je hond. Ook werk je met Concept Training gerichter aan gedrag van je hond dat je onwenselijk of moeilijk vindt.

Het gaat er bij Concept Training niet om dat je hond alle concepten perfect beheerst. Dat is namelijk niet realistisch: je hond is een levend wezen en zal daarom altijd sterke punten en leerpunten hebben. Daarnaast is het ook niet nodig dat je hond alle concepten beheerst, aangezien niet alle concepten voor jullie relevant zijn. Wel gaat het er bij Concept Training om dat honden en hun baasjes elkaar beter leren kennen en soepeler samenwerken.

De verschillende concepten—en wat je eraan hebt

Betrokkenheid: de focus op jou behouden

In Concept Training gaat betrokkenheid om het vermogen van je hond om op jou gefocust te zijn en te blijven.

Als je hond niet heel betrokken is, dan zie je dat terug in het gedrag van je hond:

  • Je hond raakt tijdens games afgeleid.
  • Je hond raakt tijdens trainingsmomenten snel verveeld.
  • Je hond trekt tijdens wandelingen.

Als je hond erg betrokken is, vindt je hond het juist leuk om met je bezig te zijn en te blijven, of jullie nou games spelen, trainen of samen wandelen.

Denken tijdens opwinding: in elke situatie naar jou luisteren

Denken tijdens opwinding verwijst naar het vermogen van je hond om je cues op te volgen of zelf verstandige keuzes te maken wanneer je hond opgewonden is, bijvoorbeeld door enthousiasme of door angst.

Daar richt je je met Concept Training op als:

  • je hond een andere hond ziet die die heel leuk—of juist heel eng—vindt en daardoor niet meer luistert als je je hond roept;
  • je hond achter een andere hond, kat, vogel, jogger of fietser aanrent;
  • je hond niet meer naar je luistert zodra die eten of een dood dier op het spoor is.

Wanneer je hond met Concept Training in een staat van opwinding nog kan denken, luisteren en reageren, heb je een hond die in contact is en blijft met jou, ongeacht wat er om jullie heen gebeurt.

Doorzettingsvermogen: vastberaden uitdagingen aangaan

Doorzettingsvermogen is het vermogen van je hond om bij een uitdaging vol te houden in plaats van op te geven. Bij zo’n uitdaging is er meestal sprake van een uitgestelde beloning.

Doorzettingsvermogen is een goed concept om je tijdens Concept Training op te richten als:

  • je hond moeite heeft om voor een langere duur een commando of taak uit te voeren;
  • je hond moeite heeft om een commando of taak uit te voeren als die niet direct een beloning krijgt;
  • je hond niet in het dagelijks leven hetzelfde gedrag laat zien;
  • je hond moeite heeft met kalmte, geduld en welgemanierd gedrag vertonen.

Door met Concept Training te werken aan het doorzettingsvermogen van je hond, haal je meer uit je hond zonder die overal continu voor hoeven te belonen.

Fitness: fit de wereld navigeren

Een hond hoeft geen werk te hebben of aan sporten te doen om fit te zijn.

Door tijdens Concept Training te werken aan het concept ‘Fitness’ help je je hond namelijk op verschillende manieren:

  • Je verkleint de kans op blessures bij je hond.
  • Je werkt op een positieve manier aan jullie relatie.
  • Je geeft je hond alternatieve manieren om bezig te zijn, wat handig is als je hond moet bijkomen van heftig enthousiasme of heftige angst.

Wanneer je met Concept Training aan de fitness van je hond werkt, is het makkelijker voor je hond om de wereld te navigeren, blessures te voorkomen en fysiek en mentaal uitgedaagd te worden.

Flexibiliteit: aan de situatie aanpassen

In Concept Training gaat flexibiliteit om het vermogen van je hond om zich aan te passen aan de situatie.

Als je hond niet flexibel is, dan merk je dat bijvoorbeeld doordat:

  • je hond altijd blaft wanneer die een andere hond ziet;
  • je hond altijd op het aanrecht springt;
  • je hond altijd naar buiten rent wanneer de voordeur opengaat.

Een hond die met Concept Training flexibiliteit heeft aangeleerd, begrijpt juist dat verschillende situaties vragen om verschillende reacties.

Dat maakt dit concept erg belangrijk bij gedragsveranderingen: voordat je een gedragsprobleem met je hond kan oplossen, moet je hond namelijk begrijpen dat die soms anders moet reageren. Én je hond moet daartoe in staat zijn.

Focus: gericht op jou of een taak zijn

Focus draait om het vermogen van je hond om gericht te blijven op jou of op een taak.

Je richt je bijvoorbeeld tijdens Concept Training op focus als:

  • je hond niet naar je toe komt wanneer je die roept;
  • je hond vaak of snel afgeleid raakt tijdens werk of sport;
  • je hond aan de riem trekt.

Door met Concept Training de focus van je hond aan te scherpen, blijft je hond makkelijker gericht op jou en/of op de taak. Dat maakt dit concept de basis voor de positieve interacties tussen jou en je hond.

Kalmte: rustig zijn en rustig blijven

In een ideale situatie bestaat de normale staat van je hond uit kalmte. Dat betekent niet dat we tijdens Concept Training verwachten dat je hond alleen maar ligt en slaapt, maar wel dat je hond in allerlei situaties rustig blijft.

Daarom werk je tijdens Concept Training aan kalmte als:

  • je hond moeite heeft thuis te ontspannen, bijvoorbeeld als die alleen is;
  • je hond trekt aan de lijn wanneer jullie buiten lopen;
  • je hond moeite heeft met leren;
  • je hond moeite heeft met nadenken wanneer die opgewonden is;
  • je hond vaak de verkeerde keuzes maakt.

Door met Concept Training je hond kalmte aan te leren, heeft je hond een gelukkiger en gezonder leven en hebben jullie een betere band en soepelere samenwerking.

Lichaamsbesef: bewust over het eigen lichaam zijn

Bij Concept Training gaat lichaamsbesef om hoe bewust een hond is van het feit dat die een lichaam heeft.

Je hond heeft waarschijnlijk weinig lichaamsbesef wanneer:

  • je hond niet lijkt te weten hoe groot of sterk die is;
  • je hond niet op een precieze manier bepaalde handelingen kan uitvoeren;
  • je hond niet graag andere honden of mensen in hun persoonlijke ruimte heeft;
  • je hond weinig zelfcontrole heeft.

Wanneer je met Concept Training je hond bewust maakt van het eigen lichaam, is het makkelijker voor je hond om fit te worden en te blijven, is de kans kleiner op blessures, beweegt je hond effectiever en efficiënter en is die beter in staat zichzelf te beschermen.

Nabijheid: bij jou in de buurt blijven

In Concept Training draait nabijheid om hoe waardevol je hond het vindt om bij je in de buurt te blijven.

Hier werk je tijdens Concept Training aan wanneer:

  • je hond aan de riem trekt;
  • je hond van je wegrent;
  • je hond niet komt wanneer je die roept;
  • je hond je compleet lijkt te vergeten zodra jullie buiten zijn.

Wanneer je hond een sterk gevoel voor nabijheid heeft, blijft je hond bij je in de buurt, luistert die met gemak naar je cues en checkt die geregeld bij je in. Op die manier maak je met Concept Training van elke wandeling een uitje van jullie samen.

Optimisme: met nieuwigheden omgaan

Een optimistische hond is een hond die er geen moeite mee heeft als er iets nieuws, spannends of onduidelijks plaatsvindt.

Aangezien het dagelijks leven gevuld is met nieuwe dingen, is het verstandig om met Concept Training aan optimisme te werken wanneer:

  • je hond zich snel zorgen maakt of schrikt en moeilijk herstelt;
  • je hond staart, gromt, blaft of uitvalt;
  • je hond moeite heeft met bijvoorbeeld andere honden, nieuwe of bijzondere voorwerpen, specifieke geluiden of bepaalde personen.

Wanneer je hond optimistisch is ingesteld, reageert die niet op nieuwe dingen in de omgeving. Daarmee helpt Concept Training jou en je hond op een ontspannende en kalme manier samen te zijn.

Onafhankelijkheid: zonder jou de juiste keuzes maken

Een onafhankelijke hond is in staat om zonder het baasje de juiste keuzes te maken.

Met Concept Training kun je hier veel winst behalen als:

  • je hond niet naar je luistert wanneer die ver weg is;
  • je hond beter naar je luistert wanneer je in de buurt bent;
  • je hond continu achter je aanloopt.

Wanneer je hond optimale onafhankelijkheid heeft ontwikkeld, is de kans op verlatingsangst veel kleiner en luistert je hond beter op afstand. Daarnaast help je met Concept Training je hond veel beter de rust te bewaren, ook als je even weg bent.

Loskoppelen: de omgeving negeren

Een hond die het vermogen heeft om los te koppelen is in staat om iets in de omgeving, zoals een andere hond, een vogel of etensresten, te zien en er niets mee te doen.

Hier behaal je met Concept Training veel winst in als:

  • je hond niet kan loslopen, omdat die wegrent en niet meer terugkomt;
  • je hond blaft, gromt of bijt wanneer iemand of een ander dier te dichtbij komt;
  • je hond de blik fixeert;
  • je hond van de grond eet of eten uit iemands handen steelt;
  • je hond tegen mensen opspringt die die tegenkomt.

Door met Concept Training hieraan te werken, leer je je hond aan om interessante prikkels in de omgeving te laten voor wat ze zijn en om niet enthousiast of angstig te worden.

Tolerantie voor frustratie: met tegenslagen omgaan

Het dagelijks leven brengt frustratiemomenten met zich mee: momenten waarop iets wat je verwacht had, niet (meteen) gebeurt.

Daarom is het belangrijk dat je met Concept Training je hond leert om met frustratie om te gaan. Kan je hond dat niet, dan:

  • hapt je hond naar je hand, omdat je niet snel genoeg beloont;
  • trekt je hond naar een andere hond of een ander persoon toe, omdat je hond diegene wil begroeten;
  • blaft je hond wanneer er eten op het aanrecht staat.

Wanneer je hond met Concept Training leert dat de verwachting niet altijd uitkomt, kan je hond beter met frustratie omgaan. Daarmee ervaart je hond minder stress wanneer een verwachting niet uitkomt—en zal die ook minder snel ongewenst gedrag vertonen.

Vertrouwen: in zichzelf, in jou en anderen en in de omgeving

Volgens Concept Training is vertrouwen de bereidheid van je hond om alles te proberen wat jij je hond voorlegt.

Wanneer je hond weinig vertrouwen heeft, dan:

  • staat je hond niet toe dat jij of iets of iemand anders het lichaam van je hond aanraakt, het lichaam van je hond vasthoudt of bijvoorbeeld de poten, de kop of de staart beweegt.
  • luistert je hond niet in elke situatie in te zetten, bijvoorbeeld door je cue te negeren.
  • wordt je hond angstig of onzeker wanneer een poging om iets te doen mislukt.

In Concept Training gaat vertrouwen dus verder dan hoe je hond omgaat met de wereld om zich heen en gaat het ook om de manier waarop je hond met jou omgaat en met je samenwerkt.

Zelfbeheersing: met impulsen omgaan

Zelfbeheersing is het vermogen van je hond om zichzelf te beheersen, ongeacht de prikkels in de omgeving en de impulsen die de hond ervaart.

Het is heel praktisch om met Concept Training aan zelfbeheersing te werken wanneer:

  • je hond tegen dingen of mensen opspringt;
  • je hond op elke andere hond afrent;
  • je hond achter vogels, katten, fietsers of joggers aanjaagt.

Wanneer je tijdens Concept Training je hond aanleert om zichzelf te beheersen, merk je dat je hond niet toegeeft aan elke impuls die getriggerd wordt door bewegingen, geuren, mensen en andere honden.

meld jou en je hond aan voor de cursus ‘Concept Training’

meld je aan voor een groepsles

Er staat momenteel niets gepland.

meld je aan voor een privéles

Door drukte is het momenteel helaas niet mogelijk om je hiervoor aan te melden. Wanneer we weer plek hebben, kun je je weer aanmelden. Neem dus voor een update regelmatig een kijkje op deze pagina!

Over de cursus ‘Concept Training’

De cursus ‘Concept Training’ is geschikt voor:

  • honden van minstens 8 weken oud;
  • baasjes met besef van het individuele karakter van hun hond.

Voor de groepslessen is het de bedoeling dat je hond sociaal naar soortgenoten is.

Is dat niet het geval? Of heb je liever een-op-eencontact met jullie trainer? Dan kun je meedoen aan de cursus ‘Concept Training’ met privélessen.

De kosten van de cursus in groepsvorm:

  • Heb je een strippenkaart? Dan is 1 les van 50 minuten gelijk aan 1 strip.
  • Heb je geen strippenkaart? Dan betaal je € 22,50 per groepsles van 50 minuten.

De kosten van de cursus als privélessen:

  • Heb je een strippenkaart? Dan is 1 les van 30 minuten gelijk aan 2 strippen.
  • Heb je geen strippenkaart? Dan betaal je € 45,00 per privéles van 30 minuten.

Tip!
Je bent goedkoper uit wanneer je een strippenkaart aanschaft in plaats van elke les los te betalen.

Bekijk andere cursussen van Paws of Pride

Bij Paws of Pride hebben we heel veel cursussen voor jou en je hond , waarvan je een flink aantal kan combineren met ‘Concept Training’. Wil je bijvoorbeeld werken aan de gehoorzaamheid van je hond? Til je liever jullie samenwerking naar een nog hoger niveau? Of wil je van je hond meer dan een maatje maken?

Combineer ‘Concept Training’ met een van onze andere cursussen

Cursus ‘Puppy Power’

Leg de beste basis voor een goede band met je puppy en help je pup op te groeien tot een kalme, zelfverzekerde, stabiele hond.

Cursus ‘De Basisschool’

Werk al trainend aan jullie onderlinge relatie en oefen de basiscommando’s die voor jullie nuttig zijn.

Cursus ‘De Middelbare School’

Til jullie samenwerking naar een volgend niveau en werk aan de commando’s waarmee jullie de wereld veilig navigeren.

Cursus ‘De Hogere School’

Richt je op gevorderde commando’s en werk aan een samenwerking waarmee jullie met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Cursus ‘Trick Dog’

Leer je hond allerlei trucjes aan en behaal internationaal erkende Trick Dog-titels.

Cursus ‘Fitness voor je hond’

Versterk met gerichte oefeningen het fysieke welzijn van je hond en behaal internationaal erkende Fitness-titels.

Cursus ‘Stunt Dog’

Vertel verhalen met je hond door oefeningen en trucs tentoon te stellen en behaal internationaal erkende Stunt Dogtitels.

Cursus ‘Funlessen’

Verras jezelf én je hond met elke les een andere activiteit. Waar gaat dat staartje sneller van kwispelen?

traject ‘Huishond PLUS’

Maak van jouw maatje een grote hulp in en om het huis—van voorwerpen oppakken tot nachtmerries signaleren.

Cursus ‘Acteren kun je leren’

Je hond schittert op het grote doek met de juiste vaardigheden en internationaal erkende certificaten.